Developed RE:Design.
Savjeti
Vrste materijala
Upoznajte se sa materijalima od kojih su napravljeni naši proizvodi, njihovim prijeklom, karakteristikama, oznakama i svim onim što je potrebno da biste napravili pravi izbor za sebe.

Prirodna vlakna
Bambus - Potpuno prirodna vlakna / mješavina bambusa i eko pamučnih vlakana. Izaziva izuzetno prijatan osjećaj hlađenja.
Pamuk [CO/BW] - Prirodno vlakno biljnog porijekla koje dobro upija vlagu. Može se peglati i na višim temperaturama. Posebnom obradom pamuk može dobiti sjajan izgled, čime se sprečava gužvanje i smanjuje skupljanje.
Svila [SE] - Prirodan materijal luksuznog izgleda, prijatan za kožu. Njega je nešto zahtjevnija.
Lan [LI] - Materijal koji vrlo dobro upija vlagu i ima prirodan sjaj. Može se prati i peglati na visokim temperaturama.

Vlakna prirodnog porijekla
Viskoza [VI] - Regenerisano celulozno vlakno. Materijal je prijatan na dodir i za nošenje.
Modal [CMD] - Regenerisano celulozno vlakno visoke zatezne čvrstoće i visokog modula elastičnosti. Materijal je prijatan na dodir, mekši od viskoze i prijatan za nošenje.
Acetat - Modifikovana celuloza. Materijal ima plemenit izgled, dobro pada i pun je na dodir, a malo se gužva. Njega na niskim temperaturama je jednostavna.

Moderna vlakna
Poliamid [PA, PA6, PA66] - Sintetičko vlakno, čvrsto i izdržljivo, ne gužva se. Njega na niskim temperaturama je jednostavna.
Poliester [PES] - Sintetičko vlakno, može biti slično vuni, svili ili pamuku. Poliester je čvrst, izdržljiv, ne gužva se i ne skuplja. Njega je jednostavna, a brzo se i suši.
Elastan [EL] - Materijal ima visoku rastezljivost i elastičnost. U mješavinama sa drugim vlaknima koristi se za proizvode koji prijanjaju uz tijelo.
Održavanje rublja
Svaka će žena svojim lijepo prijanjajućim modnim rubljem biti više zadovoljna, što će još više isticati njenu ljepotu. Kako bi rublje sačuvalo svoj oblik, boju, elastičnost i druge karakteristike, važno je upozoriti na pravilnu njegu rublja.
Na ušivenim etiketama svakog modela nalaze se oznake za njegu rublja koje, na žalost, brojne žene ne poznaju ili ih prilikom pranja ne uvažavaju.
Rublje, naročito ono sa ušivenim fišbajnima, po pravilu bi trebalo prati ručno. Ali, savremeni način života i nedostatak vremena prisiljavaju nas da većinu rublja i ostale odjeće peremo u mašini za veš. Kako biste ipak sačuvali ljepotu tih komada rublja, perite ih u specijalnoj mrežastoj vrećici, koja će za vrijeme pranja sačuvati oblik i izgled rublja.
Bojite li se da bi se vaš veš mogao obojiti? To ćete izbjeći tako da bijeli, odnosno svijetli veš nikad ne perete sa odjećom drugih boja. Tamno rublje često sadrži više boja, pa je preporučljivo da ga prvi put operete ručno i tako odstranite suvišnu boju.
Kod artikala sa pjenastim korpicama važno je da se previše ne gužvaju, savijaju i lome, jer se time deformiše oblik pjenaste korpice. Vrlo je važno da veš mašina ne bude prepuna, naročito kad se peru grudnjaci sa pjenastim korpicama. Usljed težine veša mogle bi se, naime, izgužvati. A kad grudnjak izvadite iz veš mašine, korpice poravnajte prije nego što ih stavite na sušenje.
Uopšteno vrijedi pravilo da se bijeli komadi rublja peru univerzalnim sredstvom za pranje. Kod modela u boji treba koristiti deterdžent za osjetljivo rublje. Omekšivač se ne stavlja jer smanjuje čvrstoću vlakana i povećava mogućnost da se rublje s vremenom rastegne. Osim toga, dodaci u omekšivaču ispune fine pore među vlaknima, pa pletivo više ne odvodi vlagu tako efikasno kao na početku.
Nijedno rublje ne peremo na najvišoj temperaturi (90°C)! Savremeni materijali i sredstva za pranje omogućavaju zadovoljavajuću čistoću već na nižim temperaturama.
Nakon pranja rublje objesimo, ali nikad ga ne sušimo na suncu. Izloženost direktnom sunčevom uticaju može uzrokovati da rublje požuti. Osim toga, sušenje na vazduhu mnogo je bolje za trajnost rublja od sušenja u mašini za veš. Nakon sušenja, peglanje većine modela nije potrebno, niti preporučljivo.
U održavanju rublja pomoći će nam i znakovi za održavanje, navedeni na ušivenim etiketama proizvoda.

Održavanje kupaćih kostima
Kreme za sunčanje, morska i hlorisana voda bazena već svaka za sebe, a još jače u kombinaciji i pod utecajem sunca i toplote, oštećuju kupaće kostime, najviše elastiku i elastomer u tkanini. Kako biste produžili životni vijek proizvoda, treba se pridržavati upustva za njegu i održavanje:
  1. Nakon upotrebe kupaće kostime operite ručno sredstvom za pranje šarenog ili osetljivog rublja na 30°C. Dobro ih isperite čistom vodom.
  2. Mokre kupaće kostime ne treba pakovati, sve dok se potpuno ne osuše.
  3. Kupaće kostime čuvamo na vazduhu, a ne u plastičnim vrećicama.
  4. Tvrde i sunđeraste korpe peremo tako da ih ne gužvamo. Suve složimo jednu u drugu kako bi sačuvale prvobitan oblik.
  5. Fluorescentne svjetlucave boje pod uticajem sunčevih zraka obično gube na intenzitetu.
  6. Zlatna i laka štampa s vremenom izgubi svoj prvobitni sjaj. Perite je nježno u puno vode.
  7. Prisustvo masnoća (ulja, kreme za sunčanje, znoj) oštećuje elastomer, pa se obvezno pridržavajte uputstva za održavanje.
Simboli za održavanje
Na ušivenim etiketama svakog našeg modela nalaze se oznake za njegu rublja koje, na žalost, brojne žene ne poznaju ili ih prilikom pranja ne uvažavaju.
Ukoliko želite da rublje sačuva svoj oblik, boju, elastičnost i druge karakteristike, podsjetite se na ovom mjestu na značenje pojedinih simbola.
Detaljnije
Izračunavanje veličina
Prvo što odredimo je osnovna veličina, koja se bazira na obimu tijela neposredno ispod grudi (na skici označeno sa 2). Mjerimo preko leđa u visini leđnog izreza i naprijed ispod grudnog nabora. Tako dobijemo osnovne veličine: 65, 70, 75, 80, 85 i tako dalje. Određene su tako da odgovaraju i obimu 2 centimetra manjem i 2 centimetra većem od označenog. To znači da na primjer veličina 80 odgovara izmjerenom obimu 78-82 centimetra ispod grudi.
Zatim izmjerimo obim grudi (na skici označeno sa 1). Krojački metar postavimo preko leđa u visini leđnog izreza (na mjestu gdje se grudnjak obično zakopčava), pa preko grudi i grudne kosti do udubljenja među grudima.
Tu mjeru zatim usporedimo sa ranije izmjerenim obimom ispod grudi:

- ako je obim grudi veći od obima ispod grudi za 12-14 centimetara, vjerojatno vam odgovaraju korpice A,
- ako je veći za 14 - 16 centimetara, korpice B,
- ako je veći za 16 - 18 centimetara, korpice C,
- ako je veći za 18 - 20 centimetara, korpice D,
- ako je veći za 20 - 22 centimetara, korpice E, odnosno
- ako je veći za 22 - 24 centimetara, korpice F.

Ako je, dakle, obim ispod grudi 80 centimetara, a obim grudi između 96 i 98 centimetara, najvjerojatnije vam odgovara grudnjak sa oznakom veličine 80C.
Detaljnije
Kontakt

Put Srpskih branilaca 186
78000 Banja Luka, BiH

T. +387 51 385 500
F. +387 51 385 400

prodaja@exclusive-lingerie.rs.ba